Aromatyczna bazylia z ogródka i doniczki. Sprawdź, jak ją wyhodować.

Aromatyczne zioła, to najważniejszy składniki przygotowywanych potraw. Dzięki nim, danie będzie dobrze smakować, pachnieć i wyglądać. Zioła, tak samo jak inne rośliny, mają swoje właściwości i lecznicze  w zależności od rodzaju, różnią się od siebie składem, smakiem i zapachem. Wiele osób, decyduje się na zastosowanie ziół suszonych. Uchodźców też są smaczne, częściowo zostały pozbawione składników odżywczych, dlatego lepiej sięgnąć po świeżo zerwane zioła, w tym bazylie, prosto z ogródka lub parapetu. Jak ją wyhodować? Jak wygląda produkcja rozsądny w domu? Podpowiadamy!

Uprawa Bazyli w doniczce i skrzynce. Sprawdź, jak krok po kroku, wyhodować smaczne, aromatyczne i zdrowe zioła.

Bazylia jest jednym z ziół, które trudno się uprawia. Jest wrażliwa na spadek temperatury, a w niewłaściwe głębie, wcale nie wyrośnie. Idealnym na to sposobem, jest uprawa w donicy, najlepiej na parapecie. Ziemia do uprawy Bazyli powinna być przepuszczalna, dobrze zdrenowana. Najlepiej, dodać do ziemi odrobinę piasku, by woda mogła swobodne przepływać, unikając przy tym gnicia systemu korzeniowego. Donica powinna być dość duża, oraz posiadać otwory u spodu.  Idealne stanowisko do uprawy, to słoneczne lub lekko zacienione stanowisko. Bazylia uwielbia wilgotne podłoże, jednak nie mokre. Warto codziennie ją zraszać, oraz regularnie zrywać liście u góry, by pobudzić zioło do szybszego wzrostu. Po zebraniu ziół, ziemia spod uprawy bazylii, doskonale nadaje się jako nawóz do późniejszych warzyw, jak rzodkiewka czy szpinak. Ziemia posiada cenne składniki odżywcze, dlatego plony będą zdecydowanie większe. W razie konieczności, zioła można suszyć. Najlepiej naturalnie, wiążąc że sobą gałązki, oraz wieszając liśćmi do dołu, w suchym, przewiewnym, jednak zacienionym miejscu, by roślina nie straciła cennych właściwości odżywczych a liście zachowały swój ładny, zielony kolor oraz aromat.
Uprawa ziół nie jest trudna, dlatego zachęcamy do spróbowania swoich sił, i uprawy aromatycznych ziół jeszcze dziś!

You may also like...

Comments are closed.