Kosaciec syberyjski – uprawa i wymagania

Kosaciec syberyjski to jedna z najpopularniejszych odmian irysa, którą powszechnie uprawia się w ogrodach całej Polski. Piękne, delikatne kwiaty stanowią wspaniałą ozdobę przydomowych ogródków i działek rekreacyjnych, a szczególnie zjawiskowo prezentują się w otoczeniu niewielkich zbiorników wodnych.

Kosaciec syberyjski – charakterystyka

Kosaciec syberyjski charakteryzuje się pojedynczymi, grubymi pędami, które osiągają przeciętnie wysokość od 50 do 70cm. Na ich szczycie w okresie letnim pojawiają się piękne kwiaty o intensywnie niebieskiej barwie i jasnym, nakrapianym wzorze na płatkach. Ozdobną funkcję spełniają także niebieskawe, przypominające źdźbła trawy liście. Roślina kwitnie na przełomie maja i czerwca, a same kwiaty – choć wyjątkowo delikatne – dosyć długo utrzymują się na łodygach.

Kosaciec syberyjski – wymagania i uprawa

Kosaciec syberyjski doskonale czuje się w bardzo wilgotnym środowisku. Często sadzony jest w podmokłych częściach ogrodów, a także przy sadzawkach, oczkach wodnych i strumykach. W ciepłych miesiącach łodyga kosaćca może być zanurzona nawet na wysokość 1/3. W przypadku sadzenia w innych częściach ogrodu należy pamiętać o zapewnieniu stałego dostępu do wody i częstym podlewaniu, szczególnie podczas suchych i upalnych miesięcy. Kosaciec syberyjski preferuje glebę żyzną, próchniczą i stosunkowo zasobną w składniki odżywcze. Najlepiej kwitnie na stanowiskach o dużym lub umiarkowanym nasłonecznieniu. Roślina ta wykazuje dużą odporność na niskie temperatury, przez co dobrze znosi nawet najzimniejsze miesiące.

Jak sadzić rośliny cebulowe? Najlepszą porą na wysadzanie kosaćców jest przełom lata i jesieni – od sierpnia do października. Należy pamiętać o zachowaniu dosyć dużych dostępów między kolejnymi cebulkami roślin (rozstaw około 20-30cm między cebulkami lub sadzonkami). Sadzonki kwiatów można wysadzać również wiosną, jednak należy dokładnie sprawdzić, czy podłoże w miejscu wysadzania nie jest zmarznięte lub przesuszone po zimowych miesiącach.

You may also like...

Comments are closed.